|
|
|
|
|
Veninnetur 18. - 21.9.2005
|
|
Søndag
Ved en tilfeldighelt fortalte Solveig i
våres
at hun hadde
vunnet
en tur til Paris i september med Nytt o Nyttig, og jeg sa at jeg kunne tenke meg en tur dit jeg og så. Hun undersøkte om jeg kunne bli med og det hele gikk i orden.
Søndag 18.9.
kjørte Trond meg opp til Solveig og vi reiste jeg
hjemmefra
kl. 5.00 om
morgenen. Møtte Solveig kl 5.30 og så kjørte vi til Gardermoen. Jeg gikk inn mens Solveig drog for å parkere bilen på langtidsparkeringen. Fant ut hvor vi skulle sjekke inn, og etter innsjekking tok vi oss en matbit og en kopp kaffe, jeg var ute på en luftetur. Så gikk vi gjennom tollen og gikk og rusla gjennom butikkene til vi kom til gaten. Om bord i flyet og en 2 timers flytur til Bouvier flyplassen utenfor Paris. Turen gikk bra og vi var mede før tiden allerede kl 9.30. Ble møtt av guidene fra Nytt og Nyttig som fordelte oss på tre busser ut fra hvilket hotell vi skulle bo på. Bussturen tok en time og femten minutter til vi var på hotellet et lite 2-stjernes hotell, rent og trivelig. ”Meget sjarmerende,” som Solveig bruker å si. Fikk rom i 1. etasje med en liten bakhage. Fløyen vi lå i kunne minne om et gammelt nedlagt fjøs.
Hadde 1,5 time til å ordne oss og ta en matbit på hotellet, før vi skulle om bord i bussen igjen.
Sightsingtur
i Paris stod på programmet og det var en opplevelse med alle sine severdigheter. En utrolig snakkesalig guid, Helene fra Bergen, som kunne sin franske historie og snakket og fortalte så si i ett på vår tur.
Paris er delt i to av elven Seinen, den sydlige delen som er stedet for utdanning med universiteter osv. og kalles den intellektuelle delen, mens den nordlige bydelen er den kulturelle bydelen.
Paris er også et overflødighetshorn av kontrastfylt arkitektur, historie, kunst og kultur og et mekka for både moteløver og gourmeter. Parisertrafikken byr på underholdning med det franske temperamentet som en viktig faktor. I dag er det søndag og trafikken er ikke så stor, så det går nok greit i dag. Vi har god utsikt til det som skjer fra bussen vår, men vi fikk også anledning til å rusle rundt og ta oss en øl og en cafelatte på fortausrestaurant, nyte livet på fransk vis. Vi hadde en 30 minutters stopp på Concordplassen med den 3300år gamle egyptiske obelisken hvor vi kunne rusle rundt og ta bilder, vi kjørte paradeavenyen Champs-Élysées og rundt Triumfbuen bygget av Napoleon. Kjørte forbi Notre Dame de Paris og ikke minst Eiffeltårnet som hele tiden er i horisonten på vår ferd rundt i byen, en 1.5 times stopp på Trocader plassen midt i mot Eiffeltårnet med gode muligheter til fotografering. Her var det kinesisk danseoppvisning til fordel for et eller annet i den ene enden og propagandataler fra et annet asiatisk land i den andre enden av plassen. Det var sang og musikk, skating og rulleskøyter i skjønn forening.
Kl.17.15 var det videre igjen og vi fikk med oss mindre kjente men vel så sjarmerende steder gjennom middelaldergater og barokke torg.
Helt siden Ludvig XIV (1643-1715) bestemte seg for å ta opp kampen mot italienerne på kunst- og kulturfronten har blant annet scenekunsten blomstret i Paris, og med dette har byen fått mange monumentale kulturbygninger.
Opéra
Garnier er et storslagent og overdådig prakteksempel på dette, bygget etter ordre fra keiser Napoleon III (1852-1870) som virkelig hadde sans for pomp og prakt. Operaen ligger i det haussmanske Paris, kanskje den mest elegante bydelen både når det gjelder arkitektur og ikke minst eksklusive forretninger.
Så skulle vi på kabaret, en underholdningsform som nettopp har sitt utgangspunkt i Paris. På 1881–tallet trakk cancan- dansen publikum til blant annet ”Le Chat Noir” og ”Moulin Rouge”, og gjør det også i dag. Den gang var den nok mer sjokkerende en den er i dag og grunnen til at dansen var så vågal var de høye beinsparkene som i begynnelsen hadde til hensikt å sparke hatten av de mannlige tilskuerne. Egentlig het dansen quadrille, men det var visstnok så vanskelig å uttale for amerikanerne så de døpte den om til ”French cancan”.
Kabareten vi såg var La Belle Époque, hvor vi også fikk servert en tre-retters middag på fransk vis.
Maten var grei med Lasagne til forrett, så var det kyllingfilet til hovedrett og kake med fromage og mousse til dessert. Solveig og jeg delte en flaske vin. Cabareten hadde jeg nok store forventninger til så her ble jeg skuffet. Trodde det skulle vært mer dans, sparkepiker og fransk musikk, noe det jo også var noe av, men en russisk ”
mamuska
” som tok over av og til og hylte av seg noen amerikanske greier. Var for så vidt ok å høre på men
forventet
fransk musikk i Frankrike. Det hele var over ved 20.00
tiden
og så var det buss tilbake til hotellet ca 21.00. Var rimelig slitne begge to og Solveig
sovnet
fort. Jeg snakket med Trond og skrev i boka mi før jeg la meg til å sove kl 22.00. God Natt!!
|
Mandag
Mandag
19.9.
Stod opp 7.45 og var utvilt etter gårsdagen.
Spiste
frokost,
visst
man kan kalle loff med syltetøy, dårlig appelsinsaft og
kaffe
for
frokost
,
kaffen
var forresten god.
I dag kunne man
velge
mellom tur til
Disneyland
eller til
Champagne
regionen. Vi
valgte
Champagne og kl. 9.00 var vi i gang igjen. Champagne regionen ligger rett øst for Paris og etter en halv times busstur møtte vi en av de andre bussene ved en bensinstasjon,
hvor
noen fra vår buss skulle til Disney og bli med den andre bussen og noen fra den andre bussen skulle bli med oss til Champagne.
Vi kjørte gjennom og fikk se store områder med
vinmarker
med små vakre landsbyer innimellom, ofte med en romansk kirke som midtpunkt. Bøndene
bodde
i landsbyer og hadde jordene sine i store områder rundt. Hver årstid har sin sjarm,
innhøsting
av druer
foregår kun
14
dager
i året etter å
følge
nøye med når de har riktig
modenhet
. Vi var så heldige at det var
høsting
akkurat når vi var der. Mange
gjestearbeidere
, spesielt fra Polen, drar til Frankrike og
druehøsting
etter jordbærplukking her
hjemme
.
Vi hadde en stopp på ca 1,5 time i en av disse
landsbyene hvor
vi kunne gå gjennom koselige gater og innom et koselig turistkontor, landsbyens kirke og se utover de enorme
vinmarkene
fra en
høyde
med
kirkeruiner
og en statue av en eller annen
viktig kirkens
mann.
Kunsten å lage vin og de pittoreske landsbyene har røtter tilbake til romertiden, men folket i Champagne har i løpet av årtusener skapt sin egen tradisjon og kultur og presenter produkter som har internasjonalt ry, nemlig CHAMPAGNE.
Vindyrkertradisjonen ble vedlikeholdt og foredlet i regionens mange klostre, spesielt en benediktermunk ved navn Dom Perignon har mye av æren for å ha drevet fram champagnen slik vi kjenner den i dag. Og det er ikke uten grunn at denne
sprudlende
drikken ofte
kalles kongenes
vin og kongen over viner, for det ligger mye arbeid og kunnskap bak en flaske champagne.
Vi besøkte vinbonden Mr. Lallement i landsbyen Chamery, en by hvor produksjon når opp i den prestisjefylte premier cru – klassen. Her fikk vi en tre-retters varm lunsj med mattradisjoner som de har tatt vare på fra dette området. Etter maten var det en liten spasertur til bondens vinkjeller, hvor vi ble innviet i noen av hemmelighetene bak produksjon og selvsagt også smaksprøver.
Tilbake til bussen, og nå gikk turen til champagneregionenes hovedstad, byen Reims, som låg like i nærheten, og er regionens største by med ca. 200 000 innbyggere. Både Reims og Paris har vært romerske byer men i romertiden måtte Paris finne seg i å spille annenfiolin. Reims var et viktig knutepunkt for handel og ble valgt som hovedstad i den belgiske delen av romerriket. Det finnes enda romerske ruiner rundt om i byen og ikke minst den majestetiske katedralen Notre Dame de Reims som står på UNESCOs liste over verdens kulturminner. Da Frankrike var kongedømme fant, med få unntak, kroninga av kongen sted i Reims. Det var med dette som utganspunkt at man tidlig på 1200 – tallet begynte å bygge denne gotiske kroningskatedralen, som er rikt utsmykket både inni og utvendig og som fortsatt regnes som en av de vakreste i landet. Med til kroningsseremonien hørte det selvsagt med flere hundre flasker av Champagnes beste viner som ble forært kongen. Viktigheten av produksjon bevises i ett av de praktfulle glassmaleriene i kirken, champagne – vinduet. Her blir fremstillingen av den boblende vinen vist trinn for trinn. Vi hadde også tid til å rusle rundt på egen hånd og for oss ble det den store handlegaten som ble besøkt. Jeg kjøpte meg ny lommebok og en veske, Solveig hadde problemer med å bestemme seg for hvilken veske hun ville ha så hun kjøpte likså godt to stykker, hun. Så ble det noen suvoernier og litt småtteri. Tilbake til bussen hvor sjåføren hadde salg av pølser og drikkevarer, det ble en ”jeger” og en øl på oss hver mens vi ventet på at alle kom tilbake. En to timers tur tilbake til hotellet, med bytte av passasjerer igjen på bensinstasjonen. Spiste middag på hotellet, gikk oss en tur på kvelden for å se oss om i området. Da vi kom inn igjen var det en høylytt kjempe krangel mellom en av servitørene og eieren. Franskmenn er jo kjent for sitt temperament og det fikk vi tilgangs overvære. Eieren kom etterpå og beklaget hele opptrinnet og sa at huset spanderte drikke på de som var tilstede i baren denne kvelden. Det var bare nordmenn på hotellet og noen av de eldre mennene var meget indignerte på måten denne unge jenta ble snakket til og behandlet på. Det virket nesten som de var villige til å banke opp eieren.
Vi snakket litt med de som satt der før vi gikk på rommet, tok oss en jordbær drink før vi la oss til å sove. God natt!!!
|
Tirsdag
Tirsdag
20.9.
Denne dagen
startet
vi kl. 8.30 og Versailles stod på programmet. Grunnen til
tidligere
start var at vi skulle gjennom Paris sentrum og ville komme ut av byen før
rushtrafikken
. Turen ut tok ca 1 time og vi fikk utdelt billetter både til slottet og hagen og hadde da 4 timer til
rådighet
.
Tiden
kunne vi da bruke som vi ville bare vi var tilbake i bussen til rett tid.
Solkongen
Ludvig XIV og Versailles er jo noe vi har fått med oss fra historiebøkene og det med god grunn.
Byggherren Ludvig XIV gjorde alt han kunne for ikke å bli glemt, både med sitt ekstravagante levesett og med posisjonen han skaffet Frankrike i sin regjeringstid.
Det barokke Versailles – slottet er en maktdemonstrasjon som
kun
en med
ubegrensede midler
kunne tillate seg.
Bygningene krevde
ca. 30 000
arbeideres
fulle innsats i over 30 år på slutten av 1600 –
tallet
. Slottet, som er gjort om til museum, kan
fremdeles
by på et
imponerende
interiør i tillegg til
omfattende
kunstsamlingar, særlig da ute i hagen som
regnes
som verdens største
utendørs
skulpturmuseum.
Vi gikk i gjennom slottet og såg på store
malerier
,
veggmalerier
, lamper,
solkongens
digre seng og et
uttall
av rom.
Imponerende
. Vi ble fortalt av guid Helene at vi ikke skulle lene oss mot veggene,
vinduer
og gardiner, dette fordi det ikke fans
toaletter
på slottet i sin tid. Det kunne faktisk kjennes på
lukten
, det
luktet
urin og det ganske mye i enkelte av
rommene
. Folk gikk bak
gardinen
og gjorde fra seg og det var det.
Da vi kom ut igjen var det parken som skulle
beskues
. Hadde fått utdelt kart over parken så vi kunne vite
hvor
vi var, og avpasse
tiden
i forhold til når vi skulle være tilbare igjen. Vi gikk og såg på alle de flotte
skulpturene
og den kunstige dammen, elven
hvor
det var
mulighet
for å ro i
kajakker
og
robåter
og folk koste seg i det enorme parkområdet. Vi gikk helt ned til Grand
Trianon
, det
lille
rosa slottet, som ikke var lite, nei. Bygd i
italiens-inspirert
stil, palass med to fløyer og en søylegang i mellom og også her en enorm park. Dette ble bygd til kongens
elskerinne
, Madam
Pompadour
, men hun døde før slottet var ferdig.
Utenfor Versailles var det mange
pågående selgere
som ikke tok et nei for et nei, Mye av det de hadde var bare fjas og tull. Vi ble
advart
av guiden.
Tilbake til bussene og vi kunne velge turen til Eiffeltårnet eller turen til Luxembourg-parken. Vi hadde valgt Luxembourg-parken som ble grunnlagt av en av Paris´ mektige kvinner, Maria av Medici tidlig på 1600-tallet. At parken er et yndet oppholdssted, det såg vi, og da spesielt for studenter som holder til i området. Parken ligger rett ved Latinerkvarteret der det kjente Sorbonne-universitetet og andre prestisjetunge franske utdanningsinstitusjoner ligger. Ble fortalt at i nærheten ligger alt fra haute-couture motebutikkene til antikviteter og annet. Vi valgte å gå gjennom Latinerkvarteret, ned til øya Île de la Cité som ligger ute i elven Seinen og hvor Notre Dame-katedralen i Paris ligger. Gikk litt amok i Latinarkvarteret når vi kom over noen sjal før vi gikk inn i katedralen, gedigen og flott. Rak også en kopp kaffe med iskrem på en fortausrestaurant før skulle være tilbake i bussene ved enden av Luxembourg-parken. Denne kvelden var det middag på en veldig koselig, men spesiell restaurant på Champs-Élysées. Forretten, salat var lagt på små norgesglass mens hovudretten kom på tallerkener, så var det kaffe og dessert.
Siste punkt på dagens utflukt var båttur på Seinen, elven som deler Paris i to og har hatt viktig betydning for byens utvikling opp gjennom historien. De mange broene som binder de to elvebreddene sammen er et vakkert skue, også på kvelden og vi cruiset oss under 22 av disse. Vakkert opplyst både broer og bygninger langs elvebredden. Etter to timer på ”sjøen” er vi tilbake på bryggen og 30 minutters busstur tilbake på hotellet.
Siste natten på hotellet, alt skal være med fra
morningen
i
morgen
så vi måtte pakke sammen
tingene
våre og finne frem det vi skulle ha på oss dagen etter. Ble sittende og snakke litt utover kvelden, men et langt døgn framfor oss ble vi enige om at vi skulle legge oss til å sove men da var det blitt nesten midnatt.
|
Onsdag
Onsdag 21.9.
Stod opp kl.7.00, dette var vår siste dag i Paris.
Spiste
”
frokost
” og så skule sjåføren lempe bagasjen inn i bussen og være klar til å kjøre kl 9.00. På programmet i dag stod
Louvre
,
verdens mest besøkte museum og
tidligere
kongepalass. Med 60 000 kvadratmeter og 400
saler
, er det et skattkammer for kunst og
håndverk
fra
oldtiden
og frem til 1852. Mye av den enorme samlinga stammer fra Napoleons systematiske plyndringar rundt om i Europa og Nord-Afrikatidlig på 1800-tallet men
samlingens
mest berømte kunstverk, Mona Lisa, var det de franske
kongene
som viste å slå klørne i. Det er lite norske
kunstnere
representert her, men en kan faktisk finne flere
bilder
med norske motiv om en leter godt nok. Bygningane er i seg selv praktfulle og
imponerende
.
Konger
og
keisere
har overgått
hverandre
i å utvide og
forskjønne
palasset. Den
tidligere
franske presidenten Francois
Mitterand satte
prikken over
ién
– selv om noen
mener
det heller var å tråkke i salaten – ved å tilføye den hypermoderne
glasspyramiden
i 1989. Her er det så mye å gå i gjennom at det var bare å
velge
noe og vi
valgte
2nd
Floor
i
Richelieu
og Sully fløyene før vi gikk ned til 1st Floor for å se
kroningsjuvelene
og Mona Lisa.
Vi hadde 3 timer til
rådighet
i Louvre før vi skulle
videre
. Nå var det
kunstnerkvarteret Montmartre
med sin
sjarm, som skulle
besøkes
. Vi kunne gå som vi ville og først gikk vi inn i den berømte katolske
kirken Sacré
Cæur
før vi tok en matbit på en fortausrestaurant. Den hvite
kirken
ble innviet i 1919 og er blitt en
helligdom
som folk
valfarter
til fra hele verden.
Montmartre er faktisk Paris’
høyeste
punkt og det er en enorm utsikt fra denne
høyden
nord for byen og det er en helt annen stemning her oppe en ned i bykjernen. Bilene er forvist
herfra
og har
følelsen
av å rusle rundt i en livlig småby. Montmartre var en egen landsby inntil 1860, da ”haugen” som den ble
kalt
av de lokale, ble
innlemmet
i Paris.
Høyden
har vært et katolsk sentrum tilbake til 600-tallet og det er her du finner den eldste
kirken
i Paris, St. Pierre de Montmartre som ble påbegynt i 1147. Denne
kirken
må finne seg i å ligge i
skyggen
for den
nyere
Sacré Cæur. På slutten av 1800-tallet invaderte kunstnerne Montmartre og det ble et sted for bohemer og livsnytere. Kjente navn som Monet, van Gogh, Picasso og Dalí levde og virket her oppe og det ble etter hvert skapt et fruktbart kunstnermiljø. Skulle gjerne hatt lenger tid her oppe og fått med flere inntrykk, men det var flere poster på programmet, besøk på et parfymehus, så det var bare å møte opp til bussen. Vi skilte lag og gikk litt hver for oss på veien ned fra høyden. Solveig hadde ikke oppfattet tidspunktet, så hun tok en tur på et vist sted og trodde hun hadde god tid, dermed forsvant bussen fra oss. Den hadde kunn lov å stoppe for av og påstigning der vi hadde avtalt, så den kunne ikke vente. Avtalte med guid Helene å ringe henne for å få adressen og så måtte vi ta taxi. Fikk taxi ganske raskt så det gikk greit. Parfymehuset Fragonard er et av de eldste parfymehusene i Frankrike og vi ble fortalt om dets luksuriøse univers. Guiden her snakket dansk så det var greit å få med seg hva hun sa. Huset Fragonard holder til i et staselig Napoleon III-hus med hele sin samlign av flakonger og andre gjenstander som forteller parfymens historie. Det ble prøvelukting og mulighet for å kjøpe, så vi delte en eske med 5 flakonger, selvvalgte lukter. Dette ble billigere pr. flaske enn å kjøpe enkeltflasker. Vi hadde litt god tid eterpå og Operaen låg like i nærheten så vi tittet inn i disse utrolige bygningene. Her var der en overdådighet som en bare kan drømme om. Siste post på programmet var en tre-retters middag på en restaurant, artig sted, hvor bestikk var brukt til å pynte opp lokalene. Deilig middag før 1,5 times busstur ut til flyplassen. Her ble det å vente til de åpnet innsjekkinga og når den endelig åpnet tok det uendelig lang tid, noe som ikke var til forstå. Skjønte at det var noe da det gikk mange politikledde mennesker med en hund innimellomm de reisende. Etter en stund fikk vi vite hvorfor. En svenske var blitt tatt med narkotika på seg, så det var vel ikke så rart at de var ekstra på vakt. Endelig kunne vi gå igjennom med ny venting før vi kunne gå ombord. turen hjem tok 2 timer, det gikk raskt å få bagasjen og vi handlet litt i taxfreen før vi hentet bilen og kjørte hjem. Var hjemme ca kl. 2.30 på natten.
Takk for en koselig tur, Solveig
|
|
|
|
|
|
|